Zorgt Energiewende voor splitsing energiemarkt in Duitsland?

Zondag 5 oktober 2014

Consumenten in Beieren en Baden Würrtemberg krijgen te maken met 10 procent hogere elektriciteitsprijzen op de stroombeurs in het noorden.

Dit volgt uit de resultaten van een onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie door Noorse energie-experts is uitgevoerd. In de studie onderzochten de experts wat de impact van een splitsing van de Duitse elektriciteitsmarkt in een noordelijk en zuidelijk deel zou zijn.

Tot deze scheiding zou de Europese Commissie mogelijk kunnen besluiten als Duitsland mocht besluiten twee voorgestelde hoogspanningstracé’s  naar de deelstaten Beieren en Baden Würrtemberg niet zou bouwen. Beide hoogspanningstracé’s zijn een cruciaal onderdeel van de Energiewende omdat beide tracé’s het economisch belangrijke zuiden met het noorden verbinden.
In februari dit jaar heeft Beieren de discussie over beide tracé’s al aangeslingerd waarna Minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel in juli verklaarde dat beide hoogspanningstracé’s in hun huidige opzet omstreden zijn, onder verwijzing naar de massale burgerlijke weerstand en maatschappelijke onrust die de bouw van beide tracé’s door de mooiste natuurgebieden van Duitsland teweeg heeft gebracht.

De knelpunten in het zuiden kosten nu al honderden miljoenen. De rekening hiervan wordt door alle Duitse consumenten betaald. Deze situatie zal zich door het buiten bedrijf stellen van drie Beierse kerncentrales de komende jaren nog verergeren. Dit tot ergernis van alle grote Duitse autobedrijven die in beide deelstaten gevestigd zijn en gebaat zijn bij een stabiele energievoorziening.

Ondanks de dreigementen uit Brussel heeft de Minister President van Beieren gezegd dat hij de voorgenomen bouw van twee hoogspanningstracé’s opnieuw ter discussie wil stellen. Hij wil niet afhankelijk zijn van onregelmatige windstroom uit de Duitse wateren.

Een alternatief om het Beierse net stabiel te houden heeft Seedorfer ook aangeboden, hij wil moderne gascentrales bouwen om een stabiele elektriciteitsvoorziening te garanderen.
(bron: spiegel.de)