Recordbedrag voor groene energie

Zaterdag 30 januari 2016

Huishoudens weten alvast dat de lasten de komende jaren sterk stijgen. De maandelijkse energienota gaat vanaf nu exponentieel omhoog terwijl de windmaffia weer een extra huisje op de Bahama’s koopt en u in een tentje op de Veluwe mag zitten.

Het Rijk heeft dit jaar een recordbedrag beschikbaar voor het subsidiëren van duurzame energie. Dit maakt VVD-minister Kamp (Economische Zaken) tot kampioen in het spekken van windmolens, zonnepanelen en andere vormen van groene energie.

De liberale bewindsman heeft dit jaar een subsidiepot te verdelen van maximaal 8 miljard euro, blijkt uit recente cijfers. Daar komt nog eens een bedrag van 5 miljard euro bovenop voor de windparken die gepland zijn voor de kust van Zeeland.

Duurzame energie wordt hoofdzakelijk gestimuleerd via de de zogeheten SDE+-regeling (Stimuleren Duurzame Energie). De bedragen lopen sinds de start van de regeling een duizelingwekkend tempo op. In 2012 was er 1,7 miljard voor beschikbaar, een jaar later lag dat al op 3. Inmiddels staat de geldkraan wagenwijd open: 8 miljard euro mag er dit jaar naar producenten van groene energie.

Dat geld komt uit de portemonnee van bedrijven en consumenten. Uitgespreid over maximaal twintig jaar betalen die de miljardensubsidie via een opslag op hun energierekening. Dat bedrag is volgens het ministerie van Economische Zaken dit jaar nog relatief gering. Zo’n 45 euro per huishouden, 159 euro voor een bakker en 32.000 euro voor een staalbedrijf. De teller loopt echter rap op. In 2020 is het al 213 euro per jaar per huishouden, 744 euro voor een bakker en 150.000 euro voor het staalbedrijf.

De SDE+-regeling is ingesteld door voormalig CDA-minister Verhagen tijdens kabinet Rutte I. Voordien bestonden er soortgelijke geldpotten. De subsidie moet het verschil opheffen tussen de kostprijs van duurzame energie en die van fossiele energie. Fossiele energie is namelijk nog steeds goedkoper dan duurzame.

De regeling werkt zo dat in principe de goedkoopste vorm van groene energie het meeste subsidie krijgt. Uit cijfers van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat het bij- en meestoken van biomassa in kolencentrales het vaakst wordt gestimuleerd. Windmolens op land strijken ook veel op, evenals zonnepanelen. Windmolens op zee zijn vooralsnog duurder en bleven dus enigszins achter. Minister Kamp wil dit jaar een inhaalslag maken door voor de windparken Borsele I en Borsele II voor de kust van Zeeland liefst vijf miljard euro extra uit te trekken.

Het percentage duurzame energie is op dit moment nog gering. Slechts zo’n 5,6 procent van onze energie is groen. Het kabinet wil dit aandeel flink opschroeven. Het is de bedoeling dat het in 2020 op minstens 14 procent ligt en drie jaar later op 16 procent.
(Bron: de Telegraaf van vandaag)