Het eiland Papoea wordt met behulp van de windmafia leeggeroofd

Zaterdag 10 september 2016

Papoea is de meest oostelijke provincie van Indonesië en de thuisbasis van enkele van de laatste ongerepte regenwouden op onze planeet. Het is één van de meest afgelegen en moeilijkst te betreden gebieden op aarde.  In de afgelopen 50 jaar, heeft de agribusiness zich  in bijna elke uithoek van Azië ontwikkeld, maar tot voor kort was Papoea  nagenoeg onaangeroerd.

Er wonen 3,6 miljoen mensen in de provincie  Papoea, met inbegrip van 312 verschillende stammen en een aantal geïsoleerde volkeren.

westpapua

Korindo, een buitenlands bedrijf zonder enige historische verbinding met Papoea, vormt een grote bedreiging voor manier van leven van de Papoea’s.  Het is bijna zeker dat de plantages van Korindo een kort leven beschoten zullen zijn:  het bedrijf is belust op geld en het verblijf zal van korte duur zijn, op weg naar een andere prooi.  Wat rest is een verwoest landschap dat niet langer als bron van voedsel voor de oorspronkelijke bewoners zal dienen.

Op de website van Korindo beweert het bedrijf te voldoen aan hun “verantwoordelijkheid in de richting van de bescherming van het  Indonesische milieu en het bevorderen van de vooruitgang van de mensen”.

Toch heeft Korindo tot nu toe geweigerd de natuur  en bedreigde diersoorten alsmede de bossen te sparen.

Korindo

Korindo, een bedrijf waarvan de naam  een samenvoegsel van de woorden Korea en Indonesië is, is het grootste palmolie bedrijf in Papoea.
De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, met operaties waarbij logging, houtpulp en oliepalm concessies, en multiplex, hout-chip en palmolieproductie de belangrijkste zijn.
Andere Korindo ondernemingen omvatten de productie van krantenpapier, zware industrie met inbegrip van windmolens en financiering van onroerend goed. Korindo wordt gecontroleerd door de familie Koreaanse Seung. De Zuid-Koreaanse Hyosung Corporation is eigenaar van 15% van de twee plantages waar Korindo’s  actief is met de illegal houtkap.

Sinds 2000 heeft Korindo al 50.000 hectare tropisch oerwoud op Papoea gekapt. Alleen als tussen maart 2013 en mei 2016 heeft het bedrijf al 30.000 hectare gekapt.

Na het kappen worden grote delen met achtergebleven biomassa platgebrand.

fires_sh2quie

Illegaal

Naast het feit dat het grootschalig verbranden schadelijk is voor het milieu en de volksgezondheid, is het verbranden van bossen illegaal en verboden volgens de Indonesische wet nr 32/2009 Environmental Protection and Management.
Mogelijke sancties voor bedrijven die schuldig zijn bevonden aan het misbruiken van deze wet zijn onder meer boetes en gevangenis.
In oktober 2015, sprak de vice-gouverneur van Papoea Kleman Tinal zich uit tegen bedrijven die de wet negeren en zei dat de activiteiten van bedrijven die verantwoordelijk voor de bosbranden  onmiddellijk moeten worden stilgelegd.
Komindo trekt zich er niets van aan en gaat met behulp van de Indonesische regering rustig verder met plunderen.

Het regenwoud nader beschouwd

In de ongerepte regenwouden van Papoea, hoppen boom kangoeroes tussen de bomen en de paradijsvogels  dansen in een ongeëvenaarde displays van helderheid en schoonheid.
Hier, bloeit de magie van de natuur al miljoenen jaren, ver van het bereik van de mondiale agribusiness.
Maar tegenwoordig hangt er  een bijtende geur  in de lucht in de bossen van Papoea.

Wanneer je probeert om de bron te vinden, kom je op een weg die wordt geblokkeerd door zware machines en stapels onlangs gekapt tropisch bos – de resten waar tot voor kort de boom kangoeroes woonden. Op een gigantisch bord staat te lezen:  “Palmolie Concessie van Korindo”.

Net boven de boomgrens, op wat enkele maanden  geleden nog een tropisch regenwoud was met de geluiden van paradijsvogels, resteert slechts oranje modder en een met nevel gevulde lucht. De bomen zijn allemaal systematisch verbrand om plaats te maken voor een massale palmolie plantage die in handen is van de Koreaanse-Indonesische onderneming Korindo.

Korindo weet dat het verbranden van deze inheemse tropische regenwouden volgens de Indonesische wet illegaal is , zodat ze alles in het werk stellen  om journalisten buiten het gebied te houden. Ze blokkeren de wegen en laten zelfs de oorspronkelijke bewoners, de Papoea’s, van wie de meerderheid nooit ingestemd heeft met de brute vernietiging van hun land, niet meer passeren.

Al jaren is Korindo’s palmolie in thuisland Korea het meest verkochte merk palmolie en consumenten in Europa, Noord-Amerika, China, India en Japan, gebruiken het in een verscheidenheid aan producten, zoals donuts, tandpasta, zeep, shampoo, snoep, koekjes, lippenstift, en nog veel meer.

Korindo’s palmolie  belandde ook in de benzinetanks van automobilisten  die zonder het te weten de aankoop van palmolie op basis van biobrandstof als onderdeel van de Europese en Indonesische biobrandstof mandaten stimuleren. Het is zo lekker duurzaam, niet?
De meeste van deze consumenten en automobilisten zijn zich niet bewust  dat hun bezinetanks palmolie bevat van een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vernietiging van de  habitat van de boom kangoeroe, vele tienduizenden bijzondere vogels en andere zeldzame dieren.

Via een hele keten van schimmige bedrijven handelt Korindo gewoon verder ondanks dat er een overeenkomst met de Indonesische regering is om de illegale houtkap te stoppen.

Naast Palmolie handelt Korindo ook in tropisch hardhout en papierpulp waar papier van wordt gemaakt.

De smerigste Wind Energie

Korindo is eigenaar van een zogenaamde duurzaam windmolen bedrijf genaamd Kousa International, dat gevestigd is in Los Angeles, Californië. Het is een rechtstreekse dochteronderneming van Korindo.
Het bedrijf verkoopt windgeneratoren en torens aan grote windmolenbedrijven als Siemens en Vestas, maar ook aan de eigen moederonderneming Korinda Windpower.

Het is natuurlijk een beetje vreemd dat je als je in Nederland windmolens verkoopt en lekker duurzaam zegt bezig te zijn dat je via een achterdeur rechtstreeks meehelpt tropisch oerwoud te vernielen.
Ook bedrijven die in Nederland windmolens van Vestas kopen, zoals Dong, mogen zich afvragen of ze wel eerlijk zaken doen.

Dong moet zich wenden tot de vele bedrijven die windturbines produceren die niets met ontbossing te maken hebben.

korindo

Windmolenfabrikanten die mede verantwoordelijk zijn aan de illegale kap van tropisch regenwoud in Indonesië.

Vestas en Siemens moeten het zaken doen met Korindo en/of dochterbedrijven direct staken zolang Korindo tegen alle wetten in tropisch bos kapt ten behoeve van de teelt van palmolie.

Wat doet de politiek?

Wat doet de politiek?
Is dit de ver van mijn bedshow omdat het toevallig met zogenaamde duurzame bedrijven die in Nederland actief zijn, te maken heeft? De politiek moet zich schamen.
Wat doet Greenpeace?

Heeft Greenpeace zich al laten horen? Wat denkt u?

In 2011 was Greenpeace er als de kippen bij toen het bedrijf Asia Pulp and Paper van zich liet horen met misleidende TV commercials. Maar daar waren geen bedrijven bij betrokken die actief waren in de windenergie.

Zie voor dit hele verhaal: https://www.groene-rekenkamer.nl/4910/indonesische-eilanden-blijven-last-houden-van-bosbranden/